top of page

Si quieres acceder a los contenidos completos y conocer mejor la vida de los animales invertebrados con más imágenes e información, échale un vistazo a nuestra versión para ordenador.

MOLUSCOS

 ANIMAIS INVERTEBRADOS - MOLUSCOS

MOLUSCOS

MOLUSCOS

MOLUSCOS
MIRA EL PÉNDULO...

MIRA EL PÉNDULO...

01:12
Play Video
LIEBRE EN ZOSTERA

LIEBRE EN ZOSTERA

01:38
Play Video
de repente un extraño

de repente un extraño

01:51
Play Video
Chocos, de paseo

Chocos, de paseo

00:00
Play Video

Os moluscos son unha familia de animais moi numerosa e variada (o mesmo acontecía co grupo de crustáceos) pero a pesar de abarcar especies tan diferentes coma os croques, nudibranquios, caramuxos ou polbos, manteñen unha serie de características comúns. 

Teñen un corpo brando e con simetría bilateral, a maioría das veces dividido en cabeza, masa visceral ou manto, e pé musculoso (aínda que nalgúns casos falta a cabeza) e moitos deles son capaces de segregar unha cutícula calcaria do manto que cobre o seu corpo para formar unha cuncha.

 

Como veremos, algúns forman unha única cuncha (lapas ou caramuxos), outros xeran dúas valvas (mexillóns), hainos que reduciron moito o tamaño desta cuncha ou a súa consistencia e conservan este vestixio no seu interior (coma os chocos ou as borrachas) e, outros, directamente, non teñen cuncha (polbo ou nudibranquios), en cambio desenvolveron outros mecanismos de defensa. 

molusc intro GAL.jpg

Aínda que hai moitas familias de moluscos, imos ver tres grupos básicos, xa que son os máis comúns e coñecidos: 

CEFALÓPODOS, son os invertebrados mariños máis evolucionados, cun sistema nervioso avanzado (o máis desenvolvido de todos os invertebrados) e sensorial que os fai capaces de aprender e memorizar. Estes moluscos readaptáronse a unha vida nadadora (os outros moluscos ou ben viven pegados a algunha superficie ou móvense moi lentamente nos fondos) e, para iso, sufriron algunhas transformacións que melloraron a súa hidrodinámica e afastáronas do modelo anatómico máis típico dos moluscos:

 

- o seu corpo alongouse dorso-ventralmente (de arriba abaixo)

- a súa cuncha redúcese e interiorízase (chocos e luras) ou desaparece (polbo)

- os bordos do pé transformáronse en brazos (ventosas ao longo da extremidade) e tentáculos (ventosas só ao final)

- outra parte do pé deu lugar a un sifón, chamado sifón, que lles permite expulsar a auga a gran velocidade para propulsarse.

 

Son depredadores carnívoros moi voraces e oportunistas, cazadores visuais que usan os brazos ou os tentáculos para capturar presas e despois esmagalas coas fortes mandíbulas en forma de pico. Cando morden, inxectan unha poderosa neurotoxina que inmobiliza as súas presas, un recurso interesante para evitar un enfrontamento no que o seu corpo brando ten moito que perder fronte os caranguexos ou os bivalvos. A isto hai que engadir a presenza dunha rádula na boca, unha lingua áspera con pequenos dentes curvos dispostos en fileiras.

 

As luras e os chocos son nadadores expertos, capaces de moverse lentamente, virar, facer xiros rápidos, avanzar en todas as direccións ou escapar rapidamente propulsados polo sifón. Teñen 2 aletas laterais na parte posterior do seu corpo que lles permiten desprazarse e danlles estabilidade para realizar con precisión todas estas manobras. Pola súa banda, o polbo vive nas profundidades, arrástrase cos brazos polo substrato, aínda que, se precisa fuxir rapidamente, tamén usa o sifón. 

As peculiaridades dos cefalópodos son tantas que dedicamos un apartado especial un pouco máis abaixo. 

GASTERÓPODOS, aínda que os cefalópodos e os bivalvos son máis familiares debido á nosa gastronomía, os gasterópodos son o grupo máis numeroso, variado e con maior éxito biolóxico de todos os moluscos, mesmo adaptándose ao medio terrestre.

 

Teñen un pé poderoso que lles permite reptar e unha cabeza ben diferenciada da que saen dous tentáculos nos que están situados os ollos. A maioría ten unha soa cuncha, a miúdo helicoidal, o que provocou que o seu corpo se adapte retorcéndose no interior, así, a masa visceral e a cuncha sofren un xiro de 180º con respecto ao pé e á cabeza. As cunchas poden ter varios debuxos, cores e formas, que normalmente están relacionados co seu hábitat e forma de vida. Pero hainos tamén coa cuncha moi reducida ou sen ela. 

Incluen distintos grupos que presentan notables diferencias entre sí:

  - caracois de mar (prosobranquios) : Son os máis primitivos e teñen unha única cuncha helicoidal que pode variar moito. Son redondeadas e cónicas para recuperar facilmente a posición, máis aplanadas e amplas para permitir un mellor agarre nas rochas ou poden alongarse para así evitar ser enterradas.

Ás veces, a forma helicoidal transformouse nun deseño de gorro (lapas) ou de gran de café (porcelanas). 

  - lesmas e lebres de mar (opistobranquios) : predomina o seu corpo brando, dado que a súa cuncha reduciuse moito ou desapareceu. Teñen branquias no exterior do corpo, como extensións na parte dorsal. Segregan un moco para desprazarse que, en moitas especies, contén substancias químicas que actúan coma "mensaxes", de xeito que outros individuos da súa especies poden "ler" ese rastro para localizalos. Ás veces poden indicar con estes sinais químicos a ameaza pola presenza de depredadores.

   - caracois e lesmas de terra (pulmonados) : cunha soa cuncha de forma helicoidal, transformaron o espazo entre a cuncha e o manto nun pulmón, que substitúe ás branquias.

BIVALVOS, distínguense dos outros grupos por vivir entre dúas valvas articuladas e independentes que se xuntan na parte máis estreita grazas a unha bisagra dura con dentes (charnela) e un ligamento flexible. Desde dentro, o molusco aférrase a elas, pechándoas hermeticamente cos seus poderosos músculos adutores. Non teñen cabeza nin rádula, pero algúns teñen varios ollos ao longo do manto (como a vieira) que aparecen ao abrir as valvas. O seu pé músculo e potente permítelles tamén cavar ou ancorarse.

Aliméntanse filtrando partículas en suspensión, de xeito que levan vidas sedentarias e poden vivir escavando nos fondos (croques, ameixas ou navallas), agarrándose a superficies duras (mexillóns) ou máis libremente no fondo (vieiras e zamburiñas). Para filtrar os alimentos e respirar, teñen aberturas, unha inhalante e outra exhalante, ás veces en forma de sifóns (dependendo da lonxitude destes sifóns, poden enterrarse a maior ou menor profundidade).

Hai outros grupos dentro dos moluscos que tamén podemos observar na nosa ría. É o caso dos quitóns (poliplacóforos), que teñen unha cuncha formada por oito placas transversais articuladas e un corpo aplanado e ovalado. Normalmente atoparémolos na parte inferior das rochas raspando coa súa rádula as partículas alí adheridas. Tamén temos os cabeiros de mar (escafópodos), que teñen unha curiosa cuncha en forma de dente de elefante, aínda que o seu tamaño é moito menor, entre 3 e 6 cm. Os cabeiros viven enterrados nos fondos de area e de lama, buscando pequenos animais enterrados para comer. 

choco y pulpo

CEFALÓPODOS

O choco, sepia ou xiba é un dos animais máis fascinantes que podemos ver nas inmersións debido ao espectáculo de cores, debuxos e texturas que ofrece a súa pel, así como polo dominio da flotabilidade que logran ao nadar. Atoparémolos especialmente en fondos areosos ou de cascallo e nos fondos con plantas de zostera, aínda que tamén é frecuente velos vagar preto das rochas, buscando presas para atrapar.

Chegan aos 40 cm. de lonxitude, aínda que o normal é atopalos de 15 a 20 cm (as femias son máis grandes) e teñen un corpo brando, coa cabeza ben diferenciada, que é onde se atopan os seus 8 brazos (visibles) e 2 tentáculos (ocultos). 

Ten un corpo brando e en forma de saco cunha superficie rugosa que pode variar considerablemente na textura e na cor. Non teñen aletas, aínda que poden presentar unha membrana entre os tentáculos que os une (umbrela) e que mellora a súa locomoción.

O seu corpo está estruturado en tres partes ben diferenciadas, pero dispostas dunha forma moi curiosa: un saco redondeado ou masa visceral (equivalente ao noso tronco) enriba da cabeza (que é a franxa intermedia do corpo) de onde xurden os seus oito brazos.  

choco sepia officinalis
choco negro partes GAL.jpg
pulpo bn GAL.jpg
pulpo 1.55.393.jpg
sepia officinalis, sepia, choco
choco sepia officinalis
huevos choco sepia officinalis
pulpo ventosas galicia octopus vulgaris
pulpo galicia octopus vulgaris
pulpo galicia octopus vulgaris
choco sepia officinalis
pulpo galicia octopus vulgaris
choco sepia officinalis
pulpo con puesta

Como todos os cefalópodos, os polbos teñen tres corazóns, dous son os responsables da respiración (bombeo para as branquias) e o terceiro, máis grande, da circulación do sangue por todo o corpo, sangue que, a diferenza do noso, é azul. En vez de hemoglobina e ferro, ten hemocianina para transportar osíxeno, xa que lle permite regular mellor o transporte de osíxeno segundo a temperatura que debe afrontar o seu corpo.

 

O seu cerebro distribúese por distintas partes do corpo, a cabeza (só un terzo) e os brazos, ata o punto de que cada brazo actúa coma se tivese certa intelixencia propia e independente do "cerebro central" da cabeza. Cando se amputa un brazo do polbo, seguirá respondendo durante unha hora. A descrición desta operación que Peter Gofrey-Smith fai no seu libro "Otras mentes" é moi gráfica: "No polbo hai un director, o cerebro central. Non obstante, os músicos que dirixe son músicos de jazz, inclinados á improvisación, que só aceptarán a dirección ata certo punto. Ou quizais son os músicos que reciben apenas instrucións xerais e esquemáticas do director, que confía neles para tocar algo que funcione".

 

Pódense atopar, segundo a tempada, case en calquera punto do mergullo, son máis frecuentes nas Illas Cíes, Frapelo, Cabo de Mar ou Punta Subrido. 

Fóra dos seus agochos teñen outras formas de defenderse, ás veces adoptan formas estrañas para ocultar a súa silueta normal ou adoptan as doutras formas de vida, imitando gorgonias, algas ou moreas. Isto axúdalles a confundir aos potenciais depredadores. Outras veces propúlsanse rapidamente e deixan atrás unha nube de tinta.

Con sorte poderemos nadar con algún exemplar grande, se mantemos unha distancia de respecto, seguirán o noso xogo, xa que son moi curiosos. Eles vixían, tentean achegándose lixeiramente e respondendo aos nosos achegamentos con pequenos retrocesos. Un sinal de que nos estamos achegando demasiado é que se volvan brancos, o que normalmente indica que teñen medo. Poden vivir sobre dous anos, aínda que non é o máis frecuente.

 

Aínda que poden reproducirse todo o ano, na ría fano fundamentalmente na primavera, para facer coincidir o nacemento das larvas cos afloramentos costeiros do verán, onde poderán dispor de máis comida.

A femia pon uns 200.000 ovos, que pendura coma acios na parte superior dos buratos entre as rochas, e coida deles ata a eclosión (uns catro meses). Pouco despois, morre de fame. A súa vixilancia é tan tenaz que non se move nin para comer durante este tempo. Por este motivo, antes da posta encárgase de alimentarse ben, o que ás veces inclúe devorar á súa parella de copulación. Os machos pola súa parte, aínda que se libren do canibalismo das súas parellas, morrerán semanas despois do apareamento. 

O seu tamaño total estendido varía entre 1 e 2 m., pero atopáronse exemplares de ata 3 m.

Non teñen cuncha, nin sequera unha interna, mais teñen un pequeno vestixio na cabeza, o estilete. Esta cartilaxe de 5 cm. permitiu aos investigadores datar a lonxevidade dos polbos e coñecer a idade de cada exemplar con precisión, xa que acumula unha capa de tecido para cada día da vida do polbo (coma os aneis dunha árbore). Esta ausencia total de estruturas ríxidas xunto cos seus músculos evolucionados e eficaces proporcionan unha enorme flexibilidade, podendo pasar por lugares moi estreitos aínda que o seu corpo sexa grande.

 

Son mestres da camuflaxe polos cambios de cor, pero tamén por mudar a súa textura e forma. Durante o día atoparémolos case sempre nas rochas (son máis activos pola noite), agochados en ocos e rodeados dos restos dos moluscos e crustáceos que comeron. Eles mesmos fan estas goridas poñendo pedras e restos ao seu redor. É moi habitual, por exemplo, atopalos escondidos nun burato do que só asoman os seus ollos cunha "verruga" apuntada na pel sobre eles. Cando están agachados, tamén é moi común que poñan un tentáculo diante para protexerse. 

Na parte inferior, escondida entre os seus brazos, está a boca, cun bico afiado que lle permite esmagar as súas presas, e ademais ten unha saliva tóxica que produce efectos paralizantes. Son moi voraces, xa que o seu rápido crecemento require moitas capturas. Aliméntase de crustáceos, moluscos, peixes e outros cefalópodos (ás veces outros polbos).

 

Os brazos (non tentáculos), que poden rexenerarse, son 8, fortes e robustos, representan máis do 50% da lonxitude do seu corpo e teñen dúas filas paralelas de ventosas. A multitude de ventosas que percorren os seus brazos, ademais de permitirlle recoller e manipular obxectos e presas, actúan como órganos sensoriais. No bordo destes atópanse varios quimiorreceptores que che proporcionan información sobre o sentido do gusto, así como mecanorreceptores para identificar estímulos táctiles, todos con gran precisión. Tanto é así que, ademais dos ganglios cerebrais que ten dentro da cabeza, ten outros "mini-cerebros" accesorios para cada un dos seus brazos, que o axudan a procesar toda esta información e a coordinala con movementos.

Un dos brazos, o terceiro da dereita, é o que se adapta como órgano reprodutor masculino nos machos (hectocotilo). Tamén o par de brazos dianteiro é algo máis curto que os demais. 

Na parte media, entre o manto e os brazos, sitúase a cabeza. Os seus ollos son grandes e sobresaen claramente coa meniña en horizontal. A horizontalidade permítelles recibir máis luz lateral e protexerse da potente luz da superficie, ademais de proporcionar un amplo campo de visión. O feito de que a súa pupila estea colocada deste xeito tamén lles axuda na propiocepción, xa que poden saber como está orientado o seu corpo con respecto ao plano horizontal do fondo, de feito, cando cambian de posición, xiran tamén a vista para manter a meniña paralela ao fondo. 

O seu saco/masa visceral garda todas as vísceras no interior e está rodeado exteriormente por unha capa protectora, o manto. Entre o manto exterior e a masa visceral interna hai outra capa, a cavidade paleal, onde se localizan as branquias e as aberturas laterais para a entrada de auga. Cos movementos dos músculos do manto, os polbos favorecen o paso da auga por esta capa intermedia para poder respirar.

 

Na parte lateral do manto, moi preto da cabeza, destaca tamén o sifón, un funil amarelo que usan para expulsar a auga e que tamén lle permite propulsarse rapidamente no caso de ter que fuxir dunha ameaza. Ademais da propulsión, adoita moverse camiñando e arrastrándose cos brazos.

 

É difícil falar da coloración típica dun polbo xa que varía enormemente en función da camuflaxe e do seu estado de ánimo. Xeralmente, mostra padróns avermellados, rosados, marróns e ocres, aínda que os reflexos azulados e as manchas amarelas na súa pel tamén son comúns cando "se crispa". Ademais, ante ameazas, vólvese completamente branco cando ten medo e moitas veces nestas situacións ten manchas negras intensas que rodean os ollos. 

Ademais de moverse coas ondulacións da súa "saia", ten un sistema de propulsión que lle permite escapar rapidamente expulsando auga a través dun sifón que asoma baixo a súa cabeza. Cando se sente moi ameazado, coma outros cefalópodos, pode expulsar tinta.

 

Podemos atopalos en calquera parte da ría, máis a miúdo en fondos areosos. Son comúns en Cabo de Mar, Tofiño, Illas Cíes, A Furna, Salgueirón ou Os Cenoiros.

 

O termo officinalis, do latín, que aparece no nome científico de numerosas especies de animais, plantas e algas, fai referencia ao uso en medicina e farmacia dalgunhas das súas partes ou substancias, como a tinta desta especie de sepia. 

Os chocos reprodúcense unha vez na súa vida (en primavera ou outono), varios machos compiten violentamente por unha femia e o que logra manterse entrelaza os seus tentáculos cos dela, ambos toman unha cor tirando a branca e todo remata rapidamente. Xusto despois da fecundación, a femia fai a posta durante semanas. Os seus ovos son como uvas negras que se pegan un a un en algas, plantas ou gorgonias, formando acios. Adquiren esta cor porque a capa superficial contén tinta.

Poñen ata 4.000, e  transcorren entre 30 e 90 días para a eclosión. As femias morren despois de dar a luz mentres os machos poden vivir algo máis, aínda que tamén morren pouco despois, a vida máxima destes animais é duns dous anos.

Son capaces de imitar coa pel todo tipo de fondos, area, rochas, algas ... a súa plasticidade é tan grande e variada que, ademais da súa coloración, poden alterar a textura do seu corpo e os debuxos que presenta. Unha variante no seu debuxo consiste en facer que unha mancha escura se mova sobre o ton máis claro do seu corpo, non é estraño que o faga antes que os mergulladores, cunha sorprendente velocidade move a mancha unha e outra vez polo seu corpo, coma se nos quixera hipnotizar.

 

Ademais do seu dominio da camuflaxe, outra característica distintiva dos chocos é a súa fantástica flotabilidade. Teñen unha cuncha interna (xibión), porosa, que acumula pequenas burbullas de aire, axudándoas a flotar (sería un sistema equivalente á vexiga natatoria dos peixes óseos). Deste xeito son capaces de deslizarse na auga sen facer ningún esforzo. É frecuente atopar estas cunchas brancas, lixeiras e ovaladas nas beiras dalgunhas praias, e tamén é frecuente que as piquen as aves, dado que representan un grande aporte de calcio. Por se isto non fose suficiente, tamén dispón dun sifón baixo os brazos, co que propulsarse a gran velocidade.

Ademais da posición de caza e ameaza levantando os brazos centrais, outras veces érguenos e rízanos todos para simular que son corais e camuflarse. Adoptan as texturas e as cores do lugar onde se atopan ou entérranse rapidamente na area axudados polos brazos e a saia. Fano tan ben que case non se ven, agás os ollos que quedan ao descuberto. 

Da cabeza saen oito brazos curtos e carnosos, que adquiren a mesma coloración que o resto do corpo e están dispostos estendéndose un ao lado do outro. Destes, os dous que están nos extremos son máis planos e longos (e un deles é o hectocotilo ou pene nos machos).

Tamén ten dous tentáculos máis longos e brancos que rematan nunha especie de pa e que están repregados agás cando se "disparan" para capturar as súas presas (xa que son retráctiles).

 

Son depredadores voraces, as sepias sempre teñen fame polo que sempre que poidan capturarán as presas que estean preto, sendo animais oportunistas. Aliméntanse de pequenos crustáceos e pequenos peixes que esmagan facilmente cos seus bicos e adoitan poñer unha postura típica de caza erguendo os dous brazos situados no centro. Desprázanse tenteando o terreo, especialmente os fondos de area e os ocos entre as rochas, e cando detecta calquera posible vítima, achégase moi lentamente, recalcula a súa posición e lanza os dous tentáculos que esconde entre os seus brazos. En décimas de segundo atrapou a comida. Se respectamos o seu espazo e agardamos un pouco, é moi probable que os chocos nos deixen asistir á súa cazaría. 

A cabeza móvese de xeito independente e mantén a mesma coloración que o resto do corpo. Nela localízanse os ollos, que teñen unha curiosa en forma de W. Parece que esta disposición é especialmente útil para protexerse da entrada directa da luz da superficie e axuda a ocultar onde están os ollos. A visión dos chocos, como en todos os cefalópodos, está moi desenvolvida e resulta altamente eficaz. 

O debuxo estándar que amosan consta de moitas liñas brancas, finas e quebradizas sobre un fondo pardo escuro. Cando este debuxo está ben marcado, aseméllase ao dunha cebra. Este é o que adoitan mostrar os machos adultos na época de desove. Pola súa banda, as femias que están a criar adoitan amosar padróns e tonalidades máis uniformes, con manchas escuras. 

O seu saco/masa visceral é oblongo e está atravesado por unha "saia" que ondula para moverse e que lle serve para estabilizarse. Esta saia, en realidade son dúas aletas laterais que se estenden por todo o bordo do corpo ata fundirse na parte traseira.

A parte ventral é branca e a dorsal presenta debuxos e liñas de diferentes tonalidades que mudan rapidamente ao seu capricho de distintas maneiras. Os debuxos poden cambiar para camuflarse, aparearse, ameazar ou dependendo dos cambios de humor. Do mesmo xeito que o polbo, é un mestre nos cambios de cor, textura e posición do seu corpo.

Mesmo se sabe dunha especie, a Sepia latimanus, abundante en Indonesia, que hipnotiza as súas presas cos cambios de cor do seu corpo para confundilas e atrapalas: 

(minuto 4:22)

sepiola y calamar
sepiola 15.654.bmp

Outro dos cefalópodos máis coñecidos é a lura, aínda que a súa afección por nadar lonxe do fondo e escoller o crepúsculo para cazar fai que sexa difícil de atopar. Vense con máis facilidade as súas postas de ovos, normalmente abandonadas á súa sorte pendurando cara abaixo nos ocos entre as rochas ou nos buratos dos pecios. 

Cefalópodo pequeno, de apenas entre 2 e 5 cm de longo, cun corpo redondeado. Tamén é coñecido como chopiño cola de mocho ou chopiño rabico.

Lembra a un choco pequeno, pero as finas e pequenas aletas laterais non rodean todo o corpo,  e tampouco ten a cabeza ben diferenciada, senón que o manto se estende de forma continua ata os brazos. 

P9152048.00_00_16_46.Imagen fija005.jpg
P9152048.00_01_20_01.Imagen fija001.jpg
_SON6850.jpg

A súa cor tende a ser uniforme con pequenas manchas, pero varía moito, desde tons brancos ata púrpuras, adquirindo a miúdo tonalidades rosas e avermelladas. Son cazadores moi voraces e efectivos, que se alimentan de peixes, crustáceos e outros cefalópodos.

O vestixio da típica cuncha de molusco transformouse nunha estreita pluma de aparencia plástica no seu interior.

 

Poden aparecer nas Illas Cíes, Castros de Barra ou A Furna. Quizais teñamos máis sorte nas inmersións da tarde. 

O seu corpo ten unha forma alongada de torpedo e pode medir ata 40 cm, o que xunto coas especiais adaptacións á natación destes moluscos convértenos nos invertebrados máis rápidos (alcanzando os 40 km/h). Tamén contribúen a isto as súas dúas aletas triangulares situadas a cada lado do corpo na parte traseira.

Do mesmo xeito que os chocos teñen 8 brazos e dous tentáculos, pero estes non son retráctiles. O brazo situado máis á esquerda é o hectocotilo dos machos.

É moi común que expulsen a tinta cando se senten ameazadas. 

Do mesmo xeito que os seus parentes, pode variar a coloración do seu corpo, facéndoa máis escura ou máis branca, segundo o ambiente, para camuflarse, xeralmente na area.

 

Son máis frecuentes na costa norte, en puntos como Cala do rei ou Areamilla, aínda que tamén é posible velo nas Illas Cíes. Teremos máis probabilidades de atopalos nas inmersións nocturnas, buscando fondos areosos. 

Con 8 brazos e 2 tentáculos. Os seus grandes ollos destacan en proporción ao seu corpo.

A parte ventral é case branca e a parte dorsal ocre claro, normalmente mostrando pequenas manchas en distintos tons marróns. Na cavidade branquial que se abre preto dos ollos pode almacenar bacterias luminescentes.

 

Asustadizo, o normal é atopalo nos fondos de area, onde apura a enterrarse para agocharse ante calquera asomo de perigo, deixando só os seus grandes ollos descubertos. 

FOTO DE JAVI "CALVO"
caract cefal

Algunhas das características especiaIs dos cefalópodos :

- Poden nadar mediante PROPULSIÓN A CHORRO: inhalan a auga polas aberturas que teñen ao redor do sifón e enchen de auga a cavidade do manto, que se expande de xeito significativo. A continuación, contraen rapidamente os músculos para facer saír a auga de súpeto, xerando un poderoso chorro que os impulsa no sentido contrario. Canto máis desenvolvidos estean os músculos, maior será o poder de propulsión. Ademais, como o sifón é flexible poden orientalo para moverse en diferentes direccións.

Outro uso do sifón faino o polbo femia cando coida da posta dos ovos. Normalmente ponse detrás dunha barreira de pedras e cunchas que forman un muro e dificilmente poderémola ver. Mais se nos achegamos a algún pequeno burato para ollar no interior da gorida, soltará un chorro de auga cara a nós para afastarnos.

- Dispoñen dunha BOLSA DE TINTA: posúen unha glándula interna que a xera e que ten a súa saída a través do ano, preto da apertura que rodea os sifóns, de xeito que para dispersar con maior eficacia a nube de tinta expulsan auga polo sifón simultaneamente. Basicamente úsano para desfacerse dos depredadores, aproveitando a confusión para escapar, pero tamén ten efectos tóxicos que poden irritar a vista e o olfacto dos atacantes (tamén pode afectar aos ollos humanos). Ademais, no caso dos chocos, úsano para cubrir os seus ovos cunha fina capa negra que os camufla e protexe dos posibles depredadores, xa que a diferenza dos polbos non  quedan para coidar das súas postas.